Kosten en vergoedingen bij spataders

Heb jij spataders en wil je deze behandelen? Dan is het natuurlijk vooral heel handig om te weten wat dit je gaat kosten en of het wordt vergoed door de zorgverzekering. Hoe zit dit precies bij de behandeling van spataders?

Worden de kosten vergoed?

Worden de kosten van een behandeling tegen spataders vergoed? Dit is sterk afhankelijk van het soort spataders dat je hebt. Er wordt hierin namelijk onderscheid gemaakt in verschillende soorten spataders. Deze klassering wordt als volgt ingedeeld:

  • Klasse C0: In deze klasse heb je geen spataderen.
  • Klasse C1: De spataderen die je hebt zijn slechts licht. Je ziet ze als blauwe of paarse verkleuringen in de huid. Er zijn verder geen klachten. Dit soort spataderen wordt takkebosvenen genoemd.
  • Klasse C2: Er zijn spataderen, maar geen huidveranderingen.
  • Klasse C3: Je hebt spataderen, maar daarnaast ook last van oedeeemvorming aan je voet, je enkel en/of je onderbeen.
  • Klasse C4: De spataderen hebben geleid tot veranderingen of verkleuringen van de huid van het onderbeen,
  • Klasse C5: Je hebt een zichtbaar litteken van een open been door spataderziekte.
  • Klasse C6: Je hebt veneuze insufficiĆ«nte met een open been

Klasse C1 en C2 worden als niet-ernstige spataderen beschouwd. Uiteraard mag je ook deze spataderen laten verwijderen, maar de kosten hiervoor zal je zelf moeten betalen. Je komt dus niet voor (gedeeltelijke) vergoeding door de ziektekostenverzekering in aanmerking. Dit is belangrijk om je goed te realiseren.

Vanaf Klasse C3

Vanaf klasse C3 worden de kosten voor de spataderbehandeling gedeeltelijk of volledig vergoed door je zorgverzekering. Dit zit in je basispakket, maar hoeveel er precies wordt vergoed is erg afhankelijk van de zorgverzekeraar. Het is dus raadzaam om dit goed te bekijken wanneer je van plan bent om je spataderen te behandelen.

Verwijzing van de huisarts

Wanneer je wilt dat je kosten vergoed worden door de zorgverzekeraar, dan moet je zorgen dat je een verwijzing van de huisarts krijgt. Vervolgens komt er een vooronderzoek om te kijken onder welke klasse je spataderen vallen. Een vooronderzoek betekent niet dat er direct een behandeling plaatsvindt. Je kunt dan altijd bepalen of je wel of niet een behandeling wilt hebben.

Spataders niet vergoedWat als de kosten niet gedekt worden voor de spataders?

Het is goed mogelijk dat je je wel erg stoort aan je spataders en deze alsnog wilt laten verwijderen, ook als je kosten niet worden vergoed door de zorgverzekeraar. Je moet de kosten dan echter wel zelf betalen. Hoe duur het is, is geheel afhankelijk van het type behandeling. De goedkoopste mogelijkheid is rond de 130 euro. Hierbij worden de aders dichtgespoten met vloeistof of schuim en deze behandeling wordt Sclerotherapie genoemd. Duurdere opties kunnen echter oplopen tot ruim 1500 euro. Dit zijn kosten per been. Ook kunnen de prijzen verschillend zijn per locatie. Informeer altijd eens goed wat je ervoor dient te betalen, zodat je weet waar je aan toe bent en zo gemakkelijker kunt bepalen of je een behandeling wilt hebben.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Verzorging Spataderen

Spataderen behandelen middels cosmetische verzorging, bekijk aanbod > (aff.) Spataderen camoufleren? Kies dan voor een dekkende foundation, kijk hier > (aff.)

Spataderen verzorgen >