Oorzaken spataderen

Oorzaken spataderen

Vrouwen hebben in het algemeen een grotere kans op spataderen, maar mannen kunnen er eveneens last van hebben. Spataders zijn verwijde aders die in je benen zitten. Dit kan ervoor zorgen dat je benen pijnlijk worden, vooral bij het lang staan. Maar hoe ontstaan spataderen nou eigenlijk?

Spataderen

Spataderen zijn verwijde aders die met name op je benen voorkomen. Dit ziet er niet altijd even mooi uit, maar kan er ook nog voor zorgen dat je veel pijn hebt bij het staan. Niet altijd even leuk om te hebben dus. Er zijn diverse oorzaken voor spataderen.

Spataderen met erfelijke oorzaken

Spataderen kunnen erfelijk zijn. Dit betekent dat het in de familie voor kan komen. Als jouw moeder of oma ook spataders had, dan is het goed mogelijk dat ook jij hier op een gegeven moment last van heeft. Dit komt omdat de aanleg voor zwakke kleppen en dito vaatwanden in veel gevallen aangeboren is. Mensen die zwakke kleppen en/of zwakke vaatwanden hebben, lopen een grote kans op het krijgen van spataderen.

Overgewicht

Mensen met overgewicht vergroten ook de kans op spataderen. Hierdoor kunnen de aders zich gemakkelijker verwijden. Het kan in sommige gevallen helpen om goed op de lijn te letten wanneer je last hebt van spataderen, maar dit is niet altijd het geval.

Spataderen en trombose

TromboseHeb je last van trombose? Dan kamp je met een bloedstolsel in een van je aders. Meestal is dit een diepgelegen ader, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Als het bloedstolsel verdwijnt, verdwijnen meestal ook de klepjes op de plaats van de trombose. Het ontbreken van deze klepjes zorgt ervoor dat de klepjes die verderop liggen onder hogere druk komen te staan. Deze klepjes kunnen hierdoor kapotgaan.

Zo ontstaat een steeds groter stuk ader zonder goed functionerende kleppen. De aldus ontstane druk wordt doorgegeven aan de oppervlakkig gelegen aders, waardoor deze verwijden. Als dit gebeurt, ontstaan er spataderen. Vaak gaan spataderen die veroorzaakt worden door trombose, gepaard met andere afwijkingen aan de huid, zoals bijvoorbeeld eczeem en oedeem. Dit kan dus redelijk makkelijk te herkennen zijn.

Ook je beroep of leefwijze kan spataderen veroorzaken

Door de bloedcirculatie in je benen te bevorderen, kun je de kans op het ontstaan van spataderen verkleinen. Met andere woorden: kom in beweging! Er zijn verschillende vormen van lichaamsbeweging die helpen om spataderen te voorkomen, zoals fietsen, joggen, zwemmen en wandelen. Heb je een zittend beroep, dan kun je de bloedcirculatie bevorderen door je enkelgewricht te bewegen. Doe alsof je in een auto rijdt: geef gas en neem gas terug. Deze oefening dien je regelmatig te herhalen. Ook helpt het om je benen omhoog te leggen bij langdurig stilzitten.

Heb je een staand beroep? Denk aan kapster of onderwijzer, dan loop je ook een groter risico  op het krijgen van spataderen. Ga binnen je werkzaamheden op zoek naar manieren om van houding te veranderen of in beweging te blijven. Het is tevens niet goed om regelmatig te tillen: dit vergroot de kans namelijk op het krijgen van spataderen.

Spataderen door beschadigde vaten

Als je vaten beschadigd raken, loop je grote kans om vroeg of laat spataderen te ontwikkelen. Beschadigingen aan vaten ontstaan vaak na een operatie aan je knie of je heup. Ook door ongevallen kunnen je vaten beschadigd worden.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Verzorging Spataderen

Spataderen behandelen middels cosmetische verzorging, bekijk aanbod > (aff.) Spataderen camoufleren? Kies dan voor een dekkende foundation, kijk hier > (aff.)

Spataderen verzorgen >