Oppervlakkige veneuze trombose

Lang niet iedereen die een spatader heeft, krijgt te maken met typische verschijnselen van spataderen. Natuurlijk kán het hebben van spataderen gepaard gaan met klachten zoals jeuk of pijn, maar dit hóeft niet. In een bestaande spatader kan echter ook iets anders ontstaan; oppervlakkige veneuze trombose, dat noemen we ook wel OVT. Wat is dit precies?

Oppervlakkige veneuze trombose

Als je kampt met oppervlakkige veneuze trombose, dan uit zich dit in een pijnlijke, vast aanvoelende streng in een oppervlakkige ader. Op het eerste gezicht ziet dit eruit als een standaard spatader, alleen ziet de huid erboven er anders uit. Deze huid is namelijk rood verkleurd. Vaak is de ader aangetast over een lengte van zo’n 10 tot 20 centimeter, maar in sommige gevallen kan OVT zich uitbreiden over de gehele lengte van de ader. Meestal betreft het de grote ader in je bovenbeen (of de vertakkingen daarvan) of de ader in de kuit. OVT kan ontstaan in een bestaande spatader: dit gebeurt in circa 10% van de gevallen van OVT. De kans dat je oppervlakkige veneuze trombose krijgt van een spatader is niet zo groot, maar andersom komt geregeld voor: maar liefst 40 tot zelfs 93% van de gevallen van oppervlakkige veneuze trombose levert je een spatader op.

Wat gebeurt er bij een oppervlakkige veneuze trombose?

Bij oppervlakkige veneuze trombose zit er een bloedstolsel in de oppervlakkige afvoerende aderen die door je been lopen. Doordat dit gestolde bloed daar zit, ontstaat er een verstopping. De aandoening komt op relatief grote schaal door: per jaar krijgen zo’n 25.000 tot 30.000 mensen er mee te maken.

OVT valt onder de zogenoemde trombo-embolische ziekten. Niet iedereen heeft evenveel kans om een dergelijke ziekte te krijgen: door diverse oorzaken neemt de kans op het krijgen van OVT toe. Hieronder vallen bepaalde operaties, het doormaken van een periode waarin je lang moet stilliggen, het gebruik van de anticonceptiepil, zwangerschap en het hebben van een inwendige kanker. Heb je een stollingsafwijking in je bloed, dan loop je ook meer risico op het krijgen van oppervlakkige veneuze trombose.

Is OVT ernstig?

Tijdig een (huis)arts raadpleegtOppervlakkige veneuze trombose verloopt in de regel ongecompliceerd. In dat geval is OVT niet ernstig, maar let op: je loopt de kans dat je mettertijd ook diepe veneuze trombose ontwikkelt. Dit gebeurt in twee tot maar liefst 28 procent van de gevallen van OVT, Ook kan oppervlakkige veneuze trombose leiden tot de ontwikkeling van een longembolie. Een longembolie is een serieuze aandoening die zelfs de dood kan veroorzaken. Vermoed je dat je oppervlakkige veneuze trombose hebt, dan is het dus zaak dat je tijdig een (huis)arts raadpleegt. Verandert de getroffen ader in een spatader, dan kan je ervoor kiezen om deze spatader te laten verwijderen. Hier zijn verschillende methodes voor ontwikkeld.

De behandeling van oppervlakkige veneuze trombose

OVT wordt behandeld door middel van compressietherapie: er wordt met een zwachtel druk op het been gezet totdat het stolsel is opgelost. Meestal duurt dit zo’n twee weken. Ook kan de arts besluiten om de huid open te snijden en het stolsel te verwijderen, waarna je een elastische kous aangemeten krijgt. Bij het risico op het ontwikkelen van diepe veneuze trombose kunnen tevens bloedverdunners worden voorgeschreven. Ook kan de OVT operatief worden aangepakt, hoewel dit -vanwege de risico’s die dit met zich meebrengt- geen populaire behandelmethode is.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Verzorging Spataderen

Spataderen behandelen middels cosmetische verzorging, bekijk aanbod > (aff.) Spataderen camoufleren? Kies dan voor een dekkende foundation, kijk hier > (aff.)

Spataderen verzorgen >

Geplaatst in: Blog
Tags: · ·