Soorten spataderen

Wist je dat er verschillende soorten spataderen zijn? Lang niet iedereen is er zich van bewust dat we meerdere soorten spataders hebben. Je hebt namelijk de reticulaire spataderen en tubulaire spataderen. En ook wordt er onderscheid gemaakt in het formaat van de aders. Wat houdt dit in?

Soorten spataders

Soorten spataders

Er zijn verschillende soorten spataders, die ieder hun eigen kenmerken hebben. Er zijn twee soorten spataders, namelijk de reticulaire spataderen en tubulaire spataderen. Ook zijn er kleine, middelgrote en grote spataders. Hoe kun je deze soorten herkennen?

Reticulaire spataderen

Deze soort spatader ontstaat onder invloed van hormonen. Echt opvallend is de reticulaire spatader niet: je ziet slechts dunne, dicht bij elkaar liggende, blauwe streepjes. Desalniettemin vinden veel mensen hun reticulaire spataderen niet mooi. Daarom kiezen ze er wel eens voor de spataderen te laten wegspuiten. Dat lukt bij deze vorm van spataderen goed.

Tubulaire spataderen

Tubulaire spataderen ontstaan wanneer de oppervlakkige aders wijder worden. Dit gebeurt meestal door hormonen en hierdoor lekt er bloed terug. Het teruglekken van bloed is niet de bedoeling, want de functie van aders is om het bloed terug te vervoeren naar het hart. Als je rechtop staat, zorgen de kleppen in de aders ervoor dat het bloed nog steeds alleen richting je hart stroomt, in plaats van naar beneden (met de zwaartekracht mee). Als de kleppen in de aders lek raken, kan het zuurstofarme bloed terugstromen naar de onderbenen.

Kleine spataders

Kleine spataderen komen het meeste voor. Ze zijn relatief kort, dun en komen meestal voor in kluwens. De kleur kan variƫren van rood tot blauwpaars. Kleine spataderen worden ook wel takkebosvenen of Besenreiser genoemd en geven in de regel geen klachten. Je ziet ze meestal laag op de onderbenen, waarna ze langzaam omhoog kruipen richting het bovenbeen. Gevaarlijk zijn ze dus niet, maar sommige mensen vinden ze niet mooi.

Middelgrote aders

Middelgrote spataderen zien er al een heel stuk serieuzer uit: vaak zijn ze een paar millimeter dik en enkele centimeters lang. Sommige middelgrote spataderen kunnen zelfs tot vele tientallen centimeters over het been lopen! Geen fraai gezicht, maar desalniettemin geven middelgrote spataderen in de regel geen klachten.

Grote spataders

Grote spatadersDeze vorm van spataderen ziet eruit als dikke kabels onder de huid. Je kan een grote spatader niet alleen zien, maar ook voelen: deze voelt aan als een dikke, kabelachtige zwelling. Een grote spatader ziet er wellicht eng en lelijk uit, maar zelfs deze vorm van spataderen hoeft niet altijd klachten te geven of gevaarlijk te zijn. Toch laten veel mensen met grote spataderen deze verwijderen. Heb je last van een grote spatader, dan is het zaak om hier een specialist naar te laten kijken- bijvoorbeeld een vaatchirurg. Dit vanwege het feit dat grote spataderen kunnen leiden tot trombose, een vaatontsteking of zelfs een open been.

Is het gevaarlijk om een spatader te missen?

Wordt besloten om de ader te verwijderen, dan hoef je niet bang te zijn dat je een dergelijke grote ader niet of slechts met moeite kunt missen. De ader functioneert immers toch al niet goed meer. Het zou anders geen spatader geworden zijn. Dergelijke aderen zijn eerder een belemmering dan een hulp bij het terugstromen van het bloed. Na verwijdering wordt de functie van de kapotte ader overgenomen door de vele andere vaten aan de binnen- en buitenkant van je been. Je kunt dus een spatader zonder problemen laten verwijderen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Verzorging Spataderen

Spataderen behandelen middels cosmetische verzorging, bekijk aanbod > (aff.) Spataderen camoufleren? Kies dan voor een dekkende foundation, kijk hier > (aff.)

Spataderen verzorgen >