Spatader laseren

Veel mensen kiezen ervoor om hun spataderen te laten behandelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ze te laseren. Maar hoe werkt het als je spataderen laat laseren? Waar moet je zoal op letten?

Spataderen laten laserenSpataderen laseren

Het laseren van spataderen is een relatief nieuwe manier om spataderen te behandelen. Veel mensen beschouwen laser als een enorme vooruitgang ten opzichte van de andere methoden om spataderen te verwijderen. Hierbij kun je denken aan strippen. Een laser kent veel verschillende voordelen. De belangrijkste is toch wel dat de laserbehandeling later meestal niet nog eens hoeft plaats te vinden. Dit betekent dat je maar één behandeling nodig hebt. Om deze reden hebben niet alleen patiënten maar ook veel behandelcentra, zoals ziekenhuizen, een grote voorkeur voor de laserbehandeling.

Hoe gaat het laseren van een spatader in z’n werk?

Aan iedere laserbehandeling (EVLA-behandeling) gaat een intake vooraf. Tijdens dit intakegesprek wordt bekeken of laseren inderdaad de voorkeur heeft en welke resultaten je van de behandeling kunt verwachten. Ook word je ingelicht over de risico’s van de behandeling. Verder vindt een eerste onderzoek plaats met behulp van een duplexscan. Door middel van deze scan wordt vastgesteld om welke soort spatader het gaat.
Bij de behandeling zelf wordt de spatader in kwestie allereerst afgetekend met een speciale stift, waarna het te behandelen gebied wordt verdoofd. Dit gebeurt door middel van injecties en kan dus wat gevoelig zijn, met name op het moment dat de verdovingsvloeistof wordt ingespoten. Hierna moet je even wachten totdat de verdoving z’n werk begint te doen: pas dan ben je klaar voor de uiteindelijke ingreep.

Spatader laseren met EVLA

Werkt de verdoving eenmaal goed? Dan maakt de behandelaar een klein sneetje in het te behandelen been. In dit sneetje wordt een leidraad ingebracht. Over deze leidraad schuift men een katheder, waarna de leidraad wordt vervangen door laserfiber. Deze laserfiber wordt aangebracht op de overgang tussen de spatader en de gezonde ader.

De behandelaar spuit een mantel van vocht rondom de ader. Hierdoor wordt de ader niet alleen gekoeld, maar ook verdoofd. De uiteindelijke EVLA-behandeling is dan ook volkomen pijnloos.

Is de ader eenmaal verdoofd, dan wordt de laser aangezet en raakt de ader aan de binnenkant verhit. De laser wordt vervolgens iets teruggetrokken, zodat de ader dicht komt te zitten. In feite wordt de ader als het ware een soort ‘dichtgelast’. Hij wordt dus níet verwijderd: het lichaam ruimt de dichtgelaserde ader uiteindelijk vanzelf op.

Aan het einde van de ingreep mag je vrij snel weer naar huis, maar hou er rekening mee dat je niet zelf mag autorijden. Laat je je spatader laseren, dan moet je dus iemand meenemen die jou na de behandeling naar huis toe rijdt. Ook krijg je direct een elastische kous om, deze moet 48 uur blijven zitten. Het wordt ook aangeraden om na de behandeling vooral in beweging te blijven. Dit is goed voor de genezing.

Hoe zit het met de verzekering?

Het is natuurlijk de vraag of de kosten wel worden vergoed door je verzekering. Dit is vooral afhankelijk van de mate van je spataders. Wanneer deze vrij ernstig zijn, kan een gedeelte of de gehele behandeling worden vergoed.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Verzorging Spataderen

Spataderen behandelen middels cosmetische verzorging, bekijk aanbod > (aff.) Spataderen camoufleren? Kies dan voor een dekkende foundation, kijk hier > (aff.)

Spataderen verzorgen >

Geplaatst in: Blog
Tags: · ·