Spataderen behandeling

Je kunt ervoor kiezen om je spataderen te laten behandelen. Het is meestal een eigen keuze, want noodzakelijk is het lang niet altijd. De meeste mensen laten hun spataderen behandelen, omdat ze het niet mooi vinden. In sommige gevallen zorgt de spatader wel voor klachten en is een behandeling wel aan te raden. In dat geval wordt de spatader ook vergoed door de zorgverzekeraar. Wat voor een behandelingsmogelijkheden zijn er en wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Diverse behandelingen tegen spataderen

Je kunt verschillende dingen doen om je spataderen te behandelen. Sommige behandelingen zijn operaties, maar er zijn ook minder gevaarlijke opties. Iedere behandelingsvorm kent zo zijn eigen voor- en nadelen en het is aan jezelf om te bepalen wat je kunt doen tegen jouw spataders.

Elastische kous tegen spatadersElastische kous

Wil je geen operatie of zijn je spataders slechts tijdelijk (zoals in het geval van bijvoorbeeld een zwangerschap) zijn, dan kun je kiezen voor een elastische kous. Dit kan ook een goede tijdelijke oplossing zijn, bijvoorbeeld als je last hebt van spataders omdat je zwanger bent. Gedurende de zwangerschap draag je dan elastische kousen. Je schamen is nergens voor nodig, want dit zijn allang niet

 

meer de vleeskleurige ‘oma-kousen’ van vroeger. Daarnaast kun je de kousen ook prima verbergen, indien je dat graag wilt.

De werking van elastische kousen zit ‘m in het feit dat ze op de aderen drukken. Door deze druk wordt de afvoer van het bloed richting het hart bevorderd, zodat spataderen minder uitzetten. Om een goede werking te garanderen, moet de steunkous nauw aansluiten. Vaak betekent dit dat deze moet worden aangemeten door de specialist.

Dichtspuiten

Dichtspuiten spatadersSpataderen heb je in diverse vormen en maten. Heb je last van kleine of middelgrote spataderen, dan kunnen deze worden dichtgespoten. Dit proces wordt scleroseren genoemd en vindt plaats met behulp van vloeistof of schuim. Deze vloeistof of dit schuim wordt in de spatader gebracht door middel van een zeer dunne naald. Hoewel het aanprikken van de spatader gevoelig kan zijn, doet het inbrengen van de vloeistof of het schuim zelf geen pijn. Het middel veroorzaakt een verkleving van de wand van het bloedvat. Hierdoor verschrompelt de spatader, waarna deze op den duur onzichtbaar dichtgroeit.

Het dichtspuiten van spataderen duurt ongeveer een kwartier. Na afloop van de behandeling krijg je een elastieken kous of wordt je been ingezwachteld. De eerste week na de behandeling mag je niet baden of naar de sauna. Ook moet je een week of zes uit de zon blijven.

Rigoureuze spataderen behandeling: de spatader volledig verwijderen

Wil je je spataderen definitief laten verwijderen, dan kan dat via twee methodes: de Mullerbehandeling of het strippen van de spatader. Bij de Mullerbehandeling wordt de spatader verwijderd met behulp van kleine haaknaaldjes. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Na het geven van de verdovingsprikjes worden er kleine sneetjes gemaakt op de plek van de spatader. Via deze kleine sneetjes wordt de spatader verwijderd met behulp van een klein haaknaaldje. Het klinkt heel eng, maar dankzij de verdoving voel je er niets van. Na afloop van de Mullerbehandeling worden de sneetjesĀ gesloten door middel van hechtstrips en krijg je en verband om je been. Dit verband moet ongeveer 10 dagen blijven zitten.

Definitieve spataderen behandelingEen andere manier van definitieve spataderen behandeling is verwijdering door middel van strippen. Je krijgt in dat geval verdoving in de vorm van narcose of een ruggenprik. Daarna wordt de grote ader die vanuit de lies naar de enkel loopt, volledig verwijderd. Ook eventuele kleine spataderen worden meegenomen.

Houd er rekening mee dat geen van deze behandelingen ervoor kan zorgen dat er geen nieuwe spataderen meer ontstaan. Zeker als je aanleg hebt voor het krijgen van spataderen, is de kans groot dat je vroeg of laat opnieuw met spataderen te maken krijgt. Wel zijn er enkele leefregels en adviezen die je kan volgen om de kans op herhaling zo klein mogelijk te maken.

Kosten en verzekering

De kosten van een spataderbehandeling worden niet altijd vergoed door de zorgverzekering. Kijk goed wat er in het pakket zit. In sommige gevallen heb je een aanvullende verzekering nodig. Wanneer er geen klachten zijn en de spataderen worden verwijderd, omdat iemand het niet mooi vindt, wordt het meestal niet vergoed.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Verzorging Spataderen

Spataderen behandelen middels cosmetische verzorging, bekijk aanbod > (aff.) Spataderen camoufleren? Kies dan voor een dekkende foundation, kijk hier > (aff.)

Spataderen verzorgen >