Spataderen symptomen

Spataderen symptomen

Spataders kunnen erg vervelend zijn, maar het is in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Hoe kun je spataders herkennen? Welke klachten of symptomen horen erbij? Aan welke symptomen kun je de spataders herkennen?

Geen vervelende klachten

Wanneer je spataderen hebt, betekent dit niet meteen dat je last hebt van symptomen of verschillende klachten. Voor heel veel mensen geldt, dat ze helemaal geen vervelende klachten hebben. Het is alleen zo dat ze de spataderen zien, maar verder is er niets zichtbaars.

Symptomen bij spataderen

Bij anderen zijn er wel symptomen waar je last van kunt hebben. Je hoeft niet ieder symptoom te ervaren en het kan bij iedereen erg verschillend zijn waar ze last van hebben. Zo kun je last hebben van jeuk, bijvoorbeeld op je benen, kuiten of enkels. Deze jeuk kan ook erg zijn nadat je je sokken uit hebt getrokken. Door de jeuk kun je ook andere dingen ervaren. De huid kan geïrriteerd raken of zelfs kapot gaan.

Behalve jeuk, kun je ook last hebben van pijn. Dit is natuurlijk een stuk vervelender. Hoe erg de pijn is, is per persoon verschillend. Meestal is het wel zo dat de pijn minder wordt wanneer de ader zich meer verbreedt. Het is dus goed mogelijk dat dit minder wordt. Een ander symptoom waar je last van kunt hebben is dat je steken in je benen kunt hebben. Het is ook mogelijk dat deze in je kuiten voorkomen. Ook kun je ’s nachts last hebben van rusteloze benen, erg vervelend, omdat je daardoor maar moeilijk in slaap kunt komen.

Complicaties bij spataderen

FlebitisSpataderen symptomen die verwaarloosd worden, kunnen vroeg of laat leiden tot complicaties. Deze complicaties kunnen vrij divers van aard zijn. Zo wordt de huid van de onderbenen soms rood en schilferig (eczeem) of krijgt iemand last van aderontsteking oftewel flebitis. De symptomen van flebitis zijn en een een rode, pijnlijke, gezwollen huid ter hoogte van de ontstoken ader. Deze ontsteking kan ontstaan als gevolg van een verwonding, maar ook spontane flebitis komt voor. Hoewel flebitis vaak pijnlijk is, is de aandoening in de meeste gevallen gelukkig niet gevaarlijk. Ook hoeft aderontsteking meestal niet behandeld te worden met medicijnen; vaak is het voldoende om het been hoog en rustig te houden. Tegen de pijn kan je pijnstillers gebruiken, bekijk aanbod > (aff.)

Open been bij spataders

Een open been valt niet zozeer onder de spataderen symptomen, maar kan er wel het gevolg van zijn. Zoals je al redelijk af kunt leiden uit de naam, is er bij een open been sprake van een open wond aan het onderbeen. Zonder behandeling geneest de wond slecht. Risicofactoren voor het ontstaan van een open been zijn bijvoorbeeld:

  • weinig lichaamsbeweging;
  • diabetes;
  • hoge bloeddruk;
  • langdurig stilstaan.

Ook het hebben van spataderen valt onder de risicofactoren voor het krijgen van een open been. Het is dus belangrijk dit goed in de gaten te houden.

Is er eenmaal een open been ontstaan, dan moet dit regelmatig worden gecontroleerd. Ook de verzorging is belangrijk. Naar alle waarschijnlijkheid krijgt de patiënt medicijnen voorgeschreven in de vorm van antibiotica en pijnstillers. Heb je last van aderproblemen? Dan moet het open been gedurende enkele maanden worden gezwachteld en moet je steunkousen dragen. Hiermee voorkom je dat er opnieuw een open been ontstaat. Ook heb je vaak een spataderbehandeling nodig. Bij een slagaderlijk probleem zal er eveneens moeten worden ingegrepen. Als je dit niet doet, kan een open been in het ergste geval leiden tot een huidtransplantatie of zelfs tot een amputatie. Dat wil je natuurlijk zien te voorkomen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Verzorging Spataderen

Spataderen behandelen middels cosmetische verzorging, bekijk aanbod > (aff.) Spataderen camoufleren? Kies dan voor een dekkende foundation, kijk hier > (aff.)

Spataderen verzorgen >